Tajska zupa tom yum

25
4

Składniki

  • 1,5 l wywaru drobiowego
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 6 boczniaków
  • 8 krewetek
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 5 plasterków imbiru
  • 5 plasterków galangalu
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 1 łyżka pikantnego sosu chili
  • 200 ml pomidorów w puszce
  • 300 ml mleka kokosowego
  • sos rybny
  • sok z limonki
  • cukier
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. W garnku podsmażyć pokrojony w plasterki czosnek, imbir, galangal i trawę cytrynową. Następnie dodać pomidory i sos chili. Gdy się przesmażą, dołożyć pokrojonego kurczaka oraz grzyby. Po chwili wlać wywar. Gotować kilka minut, po czym dodać krewetki i mleko kokosowe. Doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki oraz cukrem. Udekorować listkami świeżej kolendry.