Domowe lody ze słonym karmelem

15 minut
8 porcji

Składniki

  • 1,5 l pełnotłustego mleka
  • 450 g cukru
  • ziarnka z laski wanilii
  • 18 żółtek
  • 240 ml śmietany kremówki
  • 300 g brązowego cukru
  • sól
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mleko zagotować z 200 g cukru i wanilią. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Mleko wlać do żółtek. Masę wstawić na mały ogień i podgrzewać, aż delikatnie zgęstnieje. Następnie przełożyć do maszyny do lodów i zmrozić. Potem na 2 godziny włożyć do lodówki. Cukier rozpuścić na patelni z 3 łyżkami wody. Gdy masa się rozpuści i delikatnie skarmelizuje, zdjąć ją z ognia i doprawić solą. Lody podawać z przestudzonym, słonym karmelem.