Pieczone młode ziemniaki z domowym warzywnym ajwarem i rozmarynem

30 minut
4 porcje

Składniki

  • 600 g młodych ziemniaków
  • 1 upieczony bakłażan
  • 2 upieczone papryki
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 80 ml oleju
  • ocet winny biały
  • cukier
  • sól
  • kilka gałązek rozmarynu
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Bakłażana, papryki i pomidory dokładnie zmiksować. Następnie przełożyć na patelnię, dolać połowę oleju i smażyć, aż masa odparuje i zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, octem i cukrem. Ziemniaki skropić pozostałym tłuszczem, piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż zmiękną i przyrumienią się. Podawać z wystudzonym ajwarem i rozmarynem.