Domowe śledzie po kaszubsku

25 minut
4 porcje

Składniki

  • 4 filety śledziowe
  • 80 ml oleju
  • 30 ml octu jabłkowego
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka suszonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki groszku
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Gdy warzywa zmiękną, dodać paprykę, żurawinę, ocet, cukier i pomidory. Dusić przez 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku, a następnie połączyć z zalewą. Podawać z groszkiem.