Gołąbki w zielonej sałacie

60 minut
4 porcje

Składniki

  • 4 duże liście sałaty rzymskiej
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • ryż
  • 150 g kurek
  • 70 ml białego wina
  • 200 ml śmietany kremówki
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Liście sparzyć wrzątkiem. Cebulę podsmażyć razem z czosnkiem, po czym wymieszać z mięsem i gotowanym ryżem. Farsz doprawić solą i pieprzem. Zawinąć okrągłe gołąbki, gotować je na parze przez 20 minut. Na patelni podsmażyć kurki i dolać wino. Gdy odparuje, dodać śmietanę. Gotować kilka minut. Doprawić do smaku. Gołąbki polać sosem i posypać natką.