Mazurek z lukrem i czekoladą

40 minut
8 porcji

Składniki

  • 1 opakowanie kruchego ciasta
  • 500 g cukru pudru
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 50 g margaryny
  • 50 ml śmietany kremówki
  • barwniki spożywcze
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Spód do mazurka piec w 170 stopniach przez 20 minut. Wystudzić. W tym czasie w rondelku rozpuścić czekoladę z margaryną i śmietaną. Na przestudzony spód wylać czekoladę i poczekać aż stężeje. Cukier puder wymieszać z 70 ml wody. Dodać barwnik i wylać na wierzch mazurka. Odstawić na noc, aby lukier stwardniał.

2. Do zrobienia artystycznych wzorków na mazurku potrzebujemy lukru w dwóch kolorach. Jaśniejszy nalewamy na ciemniejszy i rozciągamy kontury wykałaczką.