Odsmażana, rumiana babka ziemniaczana z sosem holenderskim

75 minut
4 porcje

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 200 g wędzonego boczku
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 2 żółtka
  • 150 g masła
  • 2 łyżki octu
  • sól
  • pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Posiekaną cebulę, czosnek i boczek podsmażyć na patelni. Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce i odsączyć. W misce wymieszać zawartość patelni, ziemniaki i mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do formy i piec w 190 stopniach przez 40 minut. Wystudzić i pokroić w plasterki. Następnie odsmażyć na patelni. Żółtka utrzeć z solą i octem. Potem dodać powoli gorące masło. Powstałym sosem polać babkę.