Klasyczny żurek z karmelizowaną cytryną i zieloną oliwą majerankową

60 minut
4 porcje

Składniki

  • 1 porcja zakwasu na żurek
  • 2 białe kiełbasy
  • 1 cebul
  • ½ główki czosnku
  • 100 ml śmietany kremówk
  • 1,5 l bulionu wieprzoweg
  • 2 łyżki świeżych listków majeranku
  • 70 ml oleju
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cytryna
  • sól
  • piepr
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Kiełbasę, czosnek i cebulę zalać bulionem. Gotować przez 45 minut. Kiełbasę wyciągnąć i pokroić w plasterki. Wlać zakwas, gotować kolejne 5 minut. Doprawić do smaku śmietanką, solą i pieprzem. Majeranek zmiksować z olejem. Cytrynę pokroić w plasterki i usmażyć na suchej patelni, aż zrobi się apetycznie rumiana. Żurek rozlać do talerzy, dodać kiełbasę, cytrynę i jajko. Skropić olejem majerankowym.