Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

24 godziny czyli karkówka w migdałach

Składniki

  • 2 kg karkówki
  • sól peklująca
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • ok. 10 ziarenek pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki miodu
  • koncentrat pomidorowy (opcjonalnie 4 łyżki keczupu)
  • 1 opakowanie migdałów
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Przygotowujemy roztwór z soli peklującej, którym peklujemy karkówkę. Do pozostałej zalewy dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Po zapeklowaniu karkówki wkładamy ją do zalewy przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 24 godziny. Następnego dnia mięso wyjmujemy z zalewy i faszerujemy żurawiną oraz pokrojonym na zapałkę czosnkiem.Tak przygotowaną umieszczamy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem na ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po upływie wyznaczonego czasu wierzch karkówki smarujemy mieszanką koncentratu pomidorowego z miodem i posypujemy obficie migdałami. Następnie wstawiamy do piekarnika na 15 minut.Do karkówki proponuję smażone ziemniaki krojone w półksiężyce. Smacznego!