Leczo w łódeczkach cukiniowo-drożdżowych

Składniki

ciasto:
  • 3 szklanki mąki,
  • mała cukinia,szklanka mleka,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • jajko,
  • po szczypcie soli i cukru,
  • łyżka oleju,
  • 1/2 kostki drożdży
farsz:
  • po 2 średnie cukinie żółta i zielona,
  • 2 papryki,
  • 100 g ugotowanego ryżu,
  • 2 pomidory,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g kiełbasy Toruńskiej,
  • bazylia,
  • oregano,
  • oliwa,
  • sól, pieprz,
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • kilka łyżek mleka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mleko podgrzewamy dodajemy drożdże, sól, cukier odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy pozostałe składniki oraz startą na tarce cukinię i zagniatamy elastyczne ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem. Cebulę i czosnek siekamy podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę cukinię, dusimy. Kiełbasę kroimy w kostkę podsmażamy, łączymy z papryką i pomidorami pokrojonymi w ósemki. Wszystko razem mieszamy doprawiamy. Leczo lekko studzimy a następnie dodajemy ugotowany ryż. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy dużą szklanką kółka. Nacinamy pionowo z obu stron. Na środku układamy farsz i zlepiamy do strony przeciwnej. Układamy w przygotowanej blasze i pieczemy około 40 minut w 180 st. Smacznego!