Kurczak curry nadziany warzywami i kolorowym ryżem

Składniki

  • 1,7kg tuszki z kurczaka
  • 250ml piwa o smaku rabarbaru
  • olej do wysmarowania naczynia
Marynata:
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • sól
  • pieprz
Farsz:
  • 450g warzyw na patelnie
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki curry
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 100g kolorowego ryżu (czerwony, ciemnobrązowy, dziki)
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Marynata: wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać. Tuszkę z kurczaka umyć i osuszyć, usunąć kość korpusu, oprószyć solą, pieprzem i natrzeć wcześniej przygotowaną marynatą, odstawić na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Farsz: ryż ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku z 2 łyżeczkami curry. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać warzywa na patelnię oraz oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Podlać bulionem i dusić aż warzywa będą miękkie a płyn odparuje. Na samym końcu doprawić solą, pieprzem, curry, miodem, dodać ugotowany ryż i całość dokładnie wymieszać. Tuszkę z kurczaka napełnić farszem, dokładnie zaszyć i związać nogi. Gotowego kurczaka przełożyć (piersiami do góry) do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i podlać piwem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 90-100 minut. Smacznego :)