Kotleciki ze schabu z sosem musztardowo-kaparowym, kopytkami i surówką

25 min. + duszenie 45 min.
4 os.
500 kcal/os.
6,10 zł/os.

Składniki

  • 2 szt. marchewka
  • 3 łyżki jogurt naturalny gęsty
  • 1 szkl. bulion z kostki
  • 0.5 szkl. gęsta śmietana
  • 800 g kopytka (gotowe)
  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • 3 łyżki kapary
  • 0.5 szkl. wino białe wytrawne
  • 2 łyżki musztarda ziarnista
  • 1 łyżka posiekany koperek
  • 0.5 szt. kapusta pekińska
  • 1 szt. cebula
  • 1 szt. ząbek czosnku
  • 2 łyżki masło
  • 1 łyżeczka pieprz
  • 600 g schab wieprzowy bez kości
  • 1 łyżeczka sól
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Każdy kotlet delikatnie rozbij. Przypraw solą i pieprzem.

2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej kotlety z obu stron na złoty kolor. Dolej wino i podsmażaj, aż się zredukuje. Następnie zalej kotlety bulionem i duś pod przykryciem ok. 40 minut.

3. Do mięsa z sosem dodaj kapary, masło, śmietanę i musztardę. Sos z mięsem gotuj, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Kopytka podsmaż na łyżce masła. Kapustę pekińską i cebulę pokrój. Marchewkę zetrzyj na grubej tarce. Jogurt wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos wymieszaj z pokrojonymi warzywami. Kotlety podawaj polane sosem z kopytkami posypanymi koperkiem i z sałatką obok. Smacznego!