Pierożki kebabowe

Składniki

CIASTO:
  • 50 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 kg mąki
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
FARSZ:
  • filet z indyka
  • przyprawa kebab - gyros
  • olej
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 papryka czerwona
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki keczupu
  • 3 łyżki majonezu
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mleko podgrzać,rozpuścić w nim drożdże, łyżkę mąki i cukier. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Do wyrośniętych drożdży dodać pozostałą mąkę, jaja oraz sól. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zostawić do wyrośnięcia.Fileta umyć, pokroić w kostkę, usmażyć na rozgrzanym oleju. Przyprawić obficie przyprawą kebeb-gyros.Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę.Cebulę obrać, pokroić również w kostkę.Kapustę pekińską oczyścić i drobno posiekać.Ogórki pokroić w kosteczkę, odsączyć.Kukurydzę odcedzić.Wszystkie składniki wymieszać, dodać wystudzonego fileta, połączyć z keczupem i majonezem. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do reszty składników.Ciasto wałkować małymi porcjami, wycinać krążki szklanką. Na każdy krążek nałożyć farszu, zlepić dokładnie brzegi, żeby nie rozkleiły się podczas smażenia.Gotowe pierożki ułożyć na desce podsypanej mąką, przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia.Smażyć w głębokim tłuszczu, na złoto z obu stron.Po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku.Podawać na ciepło z dodatkiem sosów.