Rolada z indyka nadziewana bazyliowym pesto i suszonymi pomidorami

Składniki

  • 1kg fileta z indyka
  • 100g suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • mieszanka przypraw chilli
  • 2 łyżki masła extra
  • 1 doniczka świeżej bazylii
  • 1 pęczek natki z pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 100g orzeszków ziemnych
  • 40ml soku z limonki
  • 80ml oliwy extra virgin
  • 50g sera parmezan
  • pieprz
  • sól
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Umyty filet z indyka rozciąć na duży płat, oprószyć solą, pieprzem i mieszanką przypraw chilli. Odstawić na około 30 minut.Do malaksera wrzucić orzeszki, czosnek, liście bazylii, natkę, parmezan, dodać sok z limonki oraz oliwę. Zmiksować do postaci gęstego pesto. Doprawić solą i pieprzem.Suszone pomidory osuszyć z oliwy i drobno posiekać.Pesto rozsmarować na płacie z indyka a na wierzchu ułożyć warstwę posiekanych suszonych pomidorów. Całość zwinąćw roladę, wierzch posmarować masłem, owinąć folią aluminiową i ułożyć w brytfannie do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec przez około 40 minut