Orientalny kurczak

Składniki

  • 300g piersi z kurczaka pokrojonej w paski
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paski
  • 1 duża cebula pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki pokrojone w zapałkę
  • kilka grzybków mun, wcześniej osobno podgotowanych i pokrojonych w paseczki
  • spora garść zielonego groszku, może być mrożony
  • garść kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki miodu rodzaj wg upodobań smakowych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól opcjonalnie
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso pokroić w niewielkie paski obtoczyć w sosie sojowym wymieszanym z przyprawami oraz miodem. Odstawić na ok. 30 minut aby mięso nabrało smaku.W tym czasie pokroić paprykę oraz cebulę. Na rozgrzanym oleju przesmażyć mięso. Następnie dodać warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażyć na średnim ogniu około 5 minut, po tym czasie całość podlać bulionem oraz pozostałym sosem z marynowania mięsa, do tego dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, przyprawić do smaku jeśli to konieczne i dusić całość ok. 20 minut aby warzywa się nie rozgotowały. Po tym czasie w razie potrzeby można zagęścić sos mąką ziemniaczaną.