Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Kolorowe ciasto borówkowe

Składniki

  • 10 szt. jajka
  • 10 łyżek mąka pszenna
  • 3 łyżki olej roślinny
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 2 litry śmietana 36%
  • 1 szklanka borówki
  • 1 szklanka cukier puder
  • 1 kg borówki
  • 2 łyżki żelatyna
  • 3 łyżki cukier
  • 2 opak. galaretka o smaku jagodowym
  • 2 opak. okrągłe biszkopty
  • 1 opak. płatki kokosu do dekoracji
  • 10 łyżek cukier kryształ
  • 2 opakowania bita śmietana w proszku
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Ciasto Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier dalej ubijając, dodajemy olej, proszek do pieczenia i żółtka, na koniec mąkę , wylewamy na dwie jednakowe blachy o wymiarach 25x40cm i pieczemy w temp. 180st, 20 min. Masa Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, bitą śmietaną w proszku, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody . Dzielimy masę na dwie równe części do jednej dodajemy zblednowane borówki a drugą pozostawiamy bez dodatków. Frużelina borówkowa Borówki miksujemy blenderem, dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzątku, dodajemy galaretki jagodowe i mieszamy, a następnie studzimy do momentu aż zacznie lekko tężeć. Przełożenie ciasta Ciasto biszkoptowe-masa biała- biszkopty okrągłe- masa borówkowa-ciasto biszkoptowe- frużelina borówkowa- płatki kokosowe Smacznego:)