Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Ciasto borówkowo-malinowe

Składniki

  • 3 szt. jajko
  • 4 łyżki mąka pszenna
  • 1 opak. budyń waniliowy bez cukru
  • 0.33 szklanki cukier
  • 1 szt. szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 400 g jogurt naturalny
  • 125 g serek mascarpone
  • 1.5 opak. galaretka malinowa
  • 2 łyżki cukier
  • 250 g borówka amerykańska
  • 350 g maliny
  • 1 łyżeczka cukier z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki syrop malinowy do nasączenia
  • 0.5 szklanki woda
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrami, następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie delikatnie dodawać mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Nie miksować tylko delikatnie wymieszać szpatułką. Dno blaszki wyłożyć papierem, piec w 180 st., przez ok.25 - 30 min. Odstawić do ostygnięcia.Jogurt odsączać przez ok 1 godz na czystej ścierce,. Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody. serek zmiksować z cukrem i odsączonym jogurtem, następnie dodać połowę zimnej galaretki i znów zmiksować, gdy wrzucimy do masy borówki już tylko delikatnie ją mieszamy.Biszkopt nasączamy wodą z syropem, a następnie wylewamy na niego rzadką jeszcze masę, odstawiamy do zastygnięcia. Następnie na masie układamy maliny i zalewamy resztą galaretki. Ciasto odstawiamy na ok 2 h do lodówki. Smacznego!