Naleśniki z serem i musem z czarnej porzeczki.

Składniki

  • 2 szkl, maki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • Odrobina oleju do smażenia
  • 1 kostka sera białego (30 dag)
  • 1 szklanka czarnych porzeczek
  • 4 łyzki cukru
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Składniki ciasta na naleśniki należy ze sobą dokładnie wymieszać aby nie było żadnej grudki, najlepiej mikserem albo rózga .Jesli ciasto jest za rzadkie dodac mąki jeśli za geste, dolac mleka. Odstawic na kilka minut. Porzeczki opłukać w wodzie, odsaczyc i wyłozyc na sucha patelnie. Wsypac cukier (każdy doda wedle swego upodobania) Mieszac łyzką delikatnie je rozdrabniając aby powstał mus. Smazyc jeszcze chwilke i odstawić do przestygnięcia. Ser rozgnieść widelcem i dodac do niego pół musu z porzeczek, drugą połowe zostawić do dekoracji naleśników. Jesli uważamy ze masa serowa jest za mało słodka możemy ja jeszcze dosłodzić odrobiną cukru. Nalesniki smażymy na rumiano z każdej strony na odrobinie oleju. Smarujemy masa serowa, składamy a na wierzchu dekorujemy pozostałym musem i listkami miety.Danie jest wyjątkowo łatwe do wykonania, więc nasze dzieci bez problemu sobie z nim poradzą ;-)