Torcik z musem truskawkowym i masą z serka homogenizowanego

Składniki

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
  • 1,5 łyżki kakao
  • 500g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 1/2 kg truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 150 ml śmietany 36%
  • 1/2 łyżki cukru pudru.
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Biszkopt Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję olej, mąkę, ocet, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. Masa Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Studzę. Zimny serek homogenizowany miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam na przestudzony biszkopt. Wyrównuję. Odstawiam do stężenia. Mus truskawkowy Truskawki miksuję blenderem na gładki mus. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki truskawkowe. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na ciasto i wyrównuję. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietaną dekoruję wierzch ciasta.