Szaszłyki z kurczaka na trawie cytrynowej z mango

Składniki

  • pierś z kurczaka 30 dag
  • sos sojowy 2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • miód płynny 1 łyżka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • trawa cytrynowa 8 szt
  • mango 20 dag
  • cebula biała 18 dag
  • limonka 1 szt.
  • cukier 25 g
  • wino białe wytrawne 50 ml
  • pepperoni 2 szt ostre
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz biały
  • ryż 20 dag
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Szaszłyki Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Mieszamy sos sojowy, sok z cytryny i miód. Kawałki kurczaka oprószamy solą i pieprzem i zanurzamy w marynacie. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Trawę cytrynową myjemy osuszamy, dzielimy na pół lub ćwiartki. Nabijamy kawałki kurczaka i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony. Sos mango Cebulki obieramy, kroimy w piórka. Wyciskamy sok z limonki. Na patelni karmelizujemy cukier, zalewamy sokiem z limonki i winem. Dodajemy cebulkę i dusimy ok 5 min. Mango obieramy (można zostawić kawałki do dekoracji), kroimy w kostkę. Papryczki myjemy, kroimy w kostkę. Dodajemy mango i papryki do cebuli, mieszamy. Siekamy natkę pietruszki, posypujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Robimy ozdobne kopczyki. Dekorujemy papryką i natką. Nakładamy porcje sosu mango, na to układamy szaszłyki. Smacznego!