Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem

Składniki

  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 puszka ananasów
  • 2 pomidory
  • 1 marchewka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżeczka octu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • olej do smażenia
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i również pokroić w kostkę. Kukurydze i ananasy odsączyć z zalewy. Na rozgrzanym oleju usmażyć piersi z kurczaka. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie zdjąć z tłuszczu. Na tym samym oleju smażyć kolejno paprykę, cebulę i marchewkę. Następnie wszystkie składniki przełożyć na patelnię. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i ocet i razem próżyć 5 minut. Można podlać 1 szklanką wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodać ananasy i kukurydzę.Dobrze razem wymieszać. Podawać z ryżem lub makaronem.