Pierogi z dynią, serem i rodzynkami

Składniki

  • 300 g mąki,
  • 1,5 łyżki oliwy,
  • letnia woda
  • puree z dyni 250g,
  • twaróg półtłusty 170g,
  • rodzynki 15g,
  • cukier 2 łyżki,
  • szczypta cukru waniliowego,
  • szczypta cynamonu
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Przygotowujemy puree z dyni. Dynię przed użyciem można dokładnie wyszorować, bo skóka jest nam niepotrzebna, ale można ją wykorzystać do innych celów. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze części. Każdy z nich owijamy folią aluminiową, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę, aż dynia będzie miękka. Wyjmujemy dynię z piekarnika, czekamy aż ostygnie, a następnie wyciskamy powstały podczas pieczenia sok i zostawiamy miąższ. Miąższ blenderujemy na gładką masę. Gotowe puree mieszamy z twarogiem, dodajemy rodzynki, cukier i cukier waniliowy oraz cynamon (Jeśli farsz będzie mało słodki dodajemy więcej cukru). Na stolnicę wysypujemy mąkę tworząc dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody zagniatając ciasto. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek podsypując mąką. Z ciasta wycinamy okrągłe placki. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga. Można to zrobić za pomocą maszynki do pierogów. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Podajemy oprószone cynamonem. Smacznego ;)