Porzeczkowy kurczak z grilla z sosem

Składniki

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 7 gałązek koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 i 1/2 szklanki czarnej porzeczki
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki wina czerwonego
  • sol, pieprz
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 ogórek mały
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka marynaty porzeczkowej
  • 3 gałązki koperku
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Ćwiartki kroję na pół, przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek sprasowany, dolewam ocet winny, solę, pieprzę, dodaję oregano, bazylię, koper pokrojony, mieszam i odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień porzeczki myję, obieram, przekładam na patelnię, dodaję miód, wino i smażę aż owoce będą miękkie i marynata się zredukuje. Doprawiam solą, pieprzem. Przecieram przez sito. Kurczaka wyjmuję z marynaty i smaruję marynatą porzeczkową. Zostawiam łyżkę marynaty porzeczkowej do sosu tzatziki. Odstawiam kurczaka na godzinę do lodówki. Kurczaka grilluję i podczas grillowania rozsmarowuje pędzlem marynatę co jakiś czas, żeby się nie przypaliła. Sos:\nOgórka ścieram na tarce jarzynowej, odlewam wodę i dodaję do jogurtu. Doprawiam solą, pieprzem, czosnkiem, dodaję koper pokrojony, i porzeczkową marynatę.