Schabowe niespodzianki

Składniki

  • 400 g schabu bez kości
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 2 duże pieczarki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa ognisty smok do smaku
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Schab umyć, osuszyć i pokroić na 3 kotlety. Każdy rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Cukinię, pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę i wrzucić wszystkie składniki na patelnię. Smażyć aż składniki puszczą sok. Doprawić do smaku i zostawić do wystygnięcia. Zimny farsz podzielić na trzy części. Kotlety rozłożyć, na połowę każdego nałożyć po porcji farszu, nałożyć drugą część schabu na farsz, lekko docisnąć. Jajka rozbełtać dodając sól i pieprz, bułkę tartą wysypać na spory talerz lub miskę. Każdy pakunek schabowy obtoczyć w bułce tartej, następnie zanurzyć w jajku aby całość była pokryta jajkiem i na koniec ponownie opanierować w bułce tartej. Na drugiej patelni rozgrzać taką ilość oleju aby kotlety były zakryte prawie do połowy. Przygotowane kotlety smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami: np. ziemniakami i surówką.