Nadziewany bakłażan

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • 30 dag mięsa mielonego z łopatki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 szkl czarnych oliwek
  • 1 słoik pomidorów suszonych
  • zioła prowansalskie
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Bakłażany myjemy, odcinamy końcówkę i wydrążamy miąższ, ostrożnie go wyciągając np łyżką.Oprószamy w środku solą i odstawiamy na ok 20 min. Siekamy drobno wydrążony miąższ. Mieszamy z mięsem mielonym. dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wyrabiamy. Odsączamy oliwki i pomidory z zalewy. Kroimy pomidory na mniejsze kawałki. Dodajemy do mięsa i mieszamy. Napełniamy bakłażany mięsną masą za pomocą łyżki. Mocno ubijamy. Przykładamy odciętą końcówkę i owijamy bakłażany folią. Pieczemy ok 1 godz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Kroimy w plastry. Smacznego!