Paszteciki z włoskim kurem

Składniki

  • 250 g mąki
  • 250 g masła
  • 250 g chudego twarogu
  • 1 jajo
  • trochę soli
  • garść drobniutko posiekanych ziół, np. bazylii
  • 1 niewielki słoiczek domowych suszonych pomidorów z ziołami
  • 1/2 fileta z kurczaka z Delikatesy Centrum
  • 1 kula mozzarelli
  • nieco świeżej bazylii i rukoli z ogródka
  • 1 rozkłócone jajko do smarowania
  • tarty ser do posypania
  • przyprawy
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. \n Ciasto:\n\n Wystarczy zmieszać składniki. Wyrobić gładką masę i schłodzić na 30 minut w lodówce. Potem trzeba ciasto rozwałkować i skroić wg fantazji - romby, trójkąty, kwadraty... \n\n Nadzienie: \n\n Pomidory oraz mozzarellę, bazylię i rukolę wystarczy posiekać i zmieszać. Filet z kurczaka podsmażamy beztłuszczowo z ulubionymi przyprawami albo pieczemy - wg uznania. Może być też gotowany. Następnie kroimy na drobne kawałki i dodajemy do nadzienia. Całość trzeba wyłożyć na podzielone już ciasto. Zawijamy dowolny kształt pasztecików, smarujemy rozkłóconym jajkiem (lub mlekiem), posypujemy tartym serem lub przyprawami i pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach Celsjusza z termoobiegiem.\n\nPóźniej zajadamy się i delektujemy pyszną przekąską o mocno ziołowym charakterze! Smacznego!