Ziemniaki faszerowane mięsem i pieczarkami mocno serowe

Składniki

Składniki podstawowe:
  • 6 większych ziemniaków,
  • opakowanie mozzarelli.
Składniki farszu:
  • 25 dag pieczarek,
  • 10 dag boczku,
  • 15 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
  • 3 czubate łyżeczki mascarpone,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • oregano,
  • łyżka oleju.
  • garść posiekanego szczypiorku.
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie, przekrawam na połówki, wydrążam środek. Na łyżce oleju podsmażam mięso z dodatkiem soli. Nadmiar wytopionego tłuszczu odlewam. Pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję do mięsa wraz z przyprawami - solą, pieprzem, papryką i oregano. Smażę do momentu wyparowania wody, często mieszam. Na oddzielnej patelni podsmażam boczek w kostce, nadmiar wytopionego tłuszczu odlewam. Dodaję do mięsa. Na koniec dodaję mascarpone, dokładnie mieszam i trzymam na ogniu do czasu jego rozpuszczenia. W razie potrzeby farsz doprawiam do smaku. Mozzarellę kroję na 3 części, następnie w plasterki. Na dnie wydrążonych ziemniaków układam farsz, potem po kilka plasterków sera i znowu farsz. Tak przygotowane ziemniaki zapiekam około 5-7 minut w 200 stopniach, następnie układam po plasterku mozzarelli i piekę jeszcze przez 5 minut (do momentu rozpuszczenia się sera). Gotowe ziemniaki posypuję szczypiorkiem. Smacznego!