Ćwiartki kurczaka w sosie pomidorowym z nutką pomarańczy

Składniki

  • 2 ćwiartki kurczaka
  • passata pomidorowa
  • pomarańcza
  • kawałeczek imbiru
  • czosnek
  • cebula
  • świeże zioła (tymianek, pietruszka, rozmaryn)
  • sól, pieprz, curry, słodka papryka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kawałeczek papryki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso myjemy, osuszamy i doprawiamy przyprawami i ziołami. Dokładnie wmasowujemy w skórkę i smażymy z każdej strony. Na mięso ścieramy skórkę pomarańczową i imbir. Do naczynia żaroodpornego wlewamy passatę pomidorową i sok z połowy pomarańczy. Resztę owocu kroimy w plasterki. Cebulkę i czosnek podsmażamy na powstałym tłuszczu i mieszamy z sosem pomidorowym. Ćwiartki kurczaka układamy na sosie, dekorujemy plastrami pomarańczy, pomidorkami i paseczkami papryki. pieczemy pod przykryciem pół godz. i bez przykrycia kolejne pół godz.\n Podajemy np. z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.\nSmacznego!