Gniazdka z mielonej szynki z kolorowym farszem

Składniki

Składniki na 12 gniazdek:
  • 500 g szynki bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do natłuszczania \n\n
Farsz:
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • pół czerwonej papryki
  • 3 jajka
  • 100 g sera mozzarella
  • pęczek natki pietruszki lub szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Gniazdka: Przygotowujemy formę do pieczenia muffinek i przy pomocy pędzelka smarujemy wszystkie wgłębienia. Szynkę mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, kaszę manną, przyprawę do gyrosa oraz sól i pieprz do smaku. Masę wyrabiamy i maczając dłonie w zimnej wodzie nabieramy porcje wielkości tradycyjnych kotletów mielonych. Formujemy okrągłe kotlety, które rozpłaszczamy między dłońmi na grubość ok. 1 cm i wkładamy do natłuszczonych otworów na muffinki, delikatnie dociskając i wyrównując po bokach, tworząc gniazdka na farsz. Farsz: Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju, przyprawiamy solą i pieprzem i studzimy. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy przestudzone pieczarki z cebulą, paprykę pokrojoną w kostkę, ser starty na dużych oczkach tarki oraz drobno posiekaną pietruszkę lub szczypiorek. Farszem napełniamy koszyczki z mięsa. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200C. Podajemy na ciepło lub zimno.Smacznego!