Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami

20 min
5os.
545 kcal/os.
5zł/os.

Składniki

  • 750 g kwaśne jabłka
  • 200 ml ciepłe mleko ok. 40°C
  • 1 szt jajo
  • 2 łyżki sok z cytryny
  • 50 g wiórki kokosowe
  • 50 g migdały słupki
  • 4 łyżki rodzynki
  • 1 łyżka kandyzowana skórka z cytryny
  • 50 g galaretka jabłkowa lub agrestowa
  • 2 łyżki mąka do posypywania
  • 2 łyżki tłuszcz do smarowania formy
  • 2 łyżki cukier puder do posypania
  • 40 g świeże drożdże
  • 500 g mąka
  • 100 g cukier brązowy
  • 75 g stopione przestudzone masło
  • 1 łyżka posiekany imbir kandyzowany lub starty świeży
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy wgłębienie do którego wkruszamy drożdże i dodajemy 1 łyżkę cukru. Wlewamy mleko i dodajemy 100 g maki. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Dodajemy pozostałą cześć mąki, masło, cukier, jajo i wyrabiamy rękoma na pulchne, lśniące ciasto drożdżowe. Posypujemy warstwą mąki, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.Jabłka obieramy, trzemy na tarce lub kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny, po czym mieszamy z wiórkami kokosowymi, imbirem, skórką z cytryny i posiekanymi migdałami.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, przekładamy na stolnicę wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. ½ cm i wymiarach 50 x 40 cm. Na płacie ciasta rozsmarowujemy nadzienie i posypujemy rodzynkami. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dłuższego boku.Ciasto kroimy na 10 równych kawałków. Plastry ustawiamy na posmarowanej tłuszczem tortownicy. Możemy ponownie odstawić do wyrośnięcia.Temperaturę w piekarniku ustawiamy na 200°C i pieczemy ok. 40 min na złoty kolor (jeśli za szybko nam się przypieka możemy przykryć papierem do pieczenia).Galaretkę zgodnie z proporcją rozpuszczamy w gorącej wodzie i jeszcze ciepłe ciasto za pomocą pędzla smarujemy po wierzchu. Gdy ciasto przestygnie oprószamy cukrem pudrem. Smacznego