Bigos z dynią i pieczarkami

Składniki

  • 600 g łopatka wieprzowa bez kości
  • 300 g dynia hokkaido
  • 300 g pieczarki
  • 600 g biała kapusta
  • 300 g kapusta kiszona
  • 1 szt. duża cebula
  • 2 łyżki przecier pomidorowy
  • 1 szczypta papryka słodka, kminek
  • 1 szczypta sól, pieprz
  • 1 łyżka smalec do podsmażenia mięsa
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie smalcu. Mięso umyj, pokrój na kawałki, przypraw słodką papryką i dodaj do cebuli. Duś na małym ogniu pod przykryciem aż zmięknie. Pieczarki pokrój w plasterki, dynię w kostkę i podsmaż na patelni. Następnie przypraw solą i pieprzem i dodaj do mięsa. Białą kapustę ugotuj w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotuj kiszoną kapustę (nie myj i nie odsączaj soku przed gotowaniem). Kapustę wymieszaj z zawartością patelni. Dodaj trochę wody z kiszonej kapusty i dwie łyżki przecieru pomidorowego. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem.Podawaj z ziemniakami albo pieczywem. Smacznego!