Duszona karkówka z musem jabłkowo-chrzanowym

50 min. + gotowanie 60 min.
4 os.
510 kcal/os.
6,40 zł/os.

Składniki

  • 600 g karkówka wieprzowa bez kości
  • 1 szt. seler korzeniowy
  • 300 g jabłka prażone
  • 200 g kasza jęczmienna perłowa
  • 2 łyżki miód
  • 2 łyżki chrzan tarty
  • 1 łyżeczka suszona kolendra
  • 4 szt. ząbek czosnku
  • 2 szt. marchew
  • 2 szt. pietruszka
  • 1 szt. cebula
  • 3 łyżki mąka
  • 2 szkl. bulion z kostki
  • 8 8 łyżek olej
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 łyżeczka pieprz
  • 1 1 łyżeczka cynamon mielony
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. W moździerzu rozetrzyj kolendrę i cynamon. Wymieszaj z posiekanymi 2 ząbkami czosnku, miodem, solą, 1/2 łyżeczki pieprzu i 2 łyżkami oleju. Mięso natrzyj przygotowaną marynatą i odstaw na kilka godzin do lodówki.

2. Warzywa obierz, umyj i pokrój w plastry oraz delikatnie obtocz w mące. Czosnek i cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij czosnek i cebulę. Następnie dodaj warzywa obtoczone w mące i obsmaż na lekko złoty kolor.

3. Karkówkę obsmaż z obu stron na pozostałym rozgrzanym oleju. Zalej bulionem i duś ok. 40 minut. Dodaj warzywa z patelni i duś jeszcze ok. 20 minut.

4. Jabłka zmiksuj na gładką masę. Dodaj do nich chrzan. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Karkówkę ułóż na musie z jabłek. Obok połóż warzywa i kaszę. Smacznego!