Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Klops paprykowy z cukinią

Składniki

  • 1 kg mielona łopatka wieprzowa
  • 1 szt. cebula
  • 1 szt. papryka
  • 1 szt. czerstwa bułka
  • 4 szt. jajka
  • 1 szt. cienka młoda cukinia
  • 50 g starty ostry ser-parmezan lub cheddar
  • 1 łyżka sos piri piri
  • 1 łyżka musztarda
  • 3 ząbki czosnek
  • 1 łyżeczka majeranek
  • 1 szczypta Sól morska do smaku
  • 1 pęczek natka pietruszki
  • 1 szczypta Pieprz świeżo mielony do smaku
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso mielone przekładamy do dużej miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną drobniutko cebulę i pęczek natki pietruszki.Bułkę namaczamy w mleku, gdy zmięknie odciskamy i dodajemy do masy, łączymy z pokrojoną w kostkę papryką oraz startym serem, dodajemy sos piri piri i musztardę, wbijamy jajka, wsypujemy przyprawy do smaku, całość wymieszać delikatnie dłońmi do połączenia składników, nie uklepywać mięsa dzięki temu klops będzie puszysty a nie zbity.W formie o wym 25/12 cm wyłożonej papierem pergaminowym wykładamy połowę mięsa, umieszczamy cienką cukinię na środku, przykrywamy resztą mięsa, delikatnie dociskamy formując kształt klopsa.Pieczemy 55-60 minut w temp 180*c. Wyjmujemy z piekarnika pozostawiamy w formie na 30 minut po czym wyciągamy na deskę i kroimy w plastry.