Kurczak pieczony faszerowany dynią z batatem

Składniki

  • 1.3 kg Kurczak cały, wypatroszony
  • 5 łyżek olej rzepakowy z chili
  • 2 łyżki pieprz cytrynowy
  • 2 łyżki suszone oregano
  • 1 łyżeczka sól
  • 300 g miąższ z dyni
  • 300 g batat
  • 1 łyżeczka sól
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym.Olej mieszamy z pieprzem cytrynowym, oregano oraz solą.Nacieramy marynatą mięso z każdej strony, odstawiamy.Batata obieramy, gotujemy 10 min w osolonym wrzątku, dodajemy dynię.Gotujemy kolejne 5 min.Odcedzone i osuszone warzywa kroimy w kostkę.Kurczaka faszerujemy warzywami, związujemy nóżki.Pieczemy 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 st.W połowie pieczenia przekręcamy delikatnie mięso na drugą stronę.