Róże z mięsnym farszem zapiekane w sosie pomidorowym

Składniki

  • CIASTO
  • 300g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczyta soli
  • 225 ml wody
  • FARSZ
  • 300g zmielonej szynki wieprzowej
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • sól pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • SOS POMIDOROWY
  • 3 średnie pomidory
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • 100 ml wody
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz - do smaku
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli zachodzi taka potrzeba podsypujemy mąką. Ciasto przykrywamy i odkładamy na 15 min, by odpoczęło. Farsz: Cebulkę i czosnek siekamy na drobno, marchew trzemy na tarce- Wszystko podsmażamy na małej ilości oleju i dodajemy do surowego zmielonego mięsa. Doprawiamy i mieszamy. Ciasto wałkujemy, wycinamy 4 koła (szklanką, kubkiem lub foremką). Koła układamy tak, by krawędziami zachodziły na siebie. Dajemy wzdłuż farsz, składamy na pół (jak pierogi) i zwijamy-powstaje róża. Róże układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. SOS pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i drobno siekamy. Dodajemy resztę składników i całość gotujemy. Sosem zalewamy róże i całość zapiekamy w temp 18 stopni około 30 minut. Smacznego!