Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Keks drobiowy z pieczarkami

Składniki

  • 3 szt. duże ćwiartki z kurczaka
  • 250 g pieczarki
  • 1 szt. pietruszka
  • 0.33 szt. seler
  • 1 szt. cebula
  • 2 szt. jajka
  • 1 szczypta pieprz
  • 1 szczypta sól
  • 1 łyżeczka tymianek
  • 3 łyżki bułka tarta
  • 1 łyżka masło
  • 3 łyżki bułka tarta do formy
  • 1 szt. marchewka
  • 2 łyżeczki pikantna przyprawa do kurczaka
  • 1 szt. Forma 30 X 10
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Ćwiartki umyć i oddzielić od kości, skórek nie wyrzucać.  Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i razem z mięsem i skórkami przepuścić przez maszynkę.  Pieczarki umyć i pokroić w kostkę.  Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać pieczarki i szczyptę tymianku i smażyć do odparowania płynu.  Wszystko włożyć do dużej miski, dodać żółtka, przyprawę do kurczaka, bułkę tartą, pieprz i sól do smaku i wymieszać.  Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do mięsa i wymieszać.  Formę natłuścić i wysypać tartą bułką, wyłożyć mięso i po wierzchu posypać bułką. Piec w 180 stopniach 50 minut.