Schabowe medaliony w sosie camembert z pęczakiem

30 min + smażenie 30 min
4 os.
580 kcal/os.
6,70 zł/os.

Składniki

  • schab bez kości extra – 4 kotlety o grubości 2 cm (ok. 600 g)
  • zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • śmietanka kremówka 30% - 150 ml
  • ser camembert - 1 szt.
  • kasza pęczak - 1,5 szklanki
  • papryka żółta - 1 szt.
  • papryka zielona - 1 szt.
  • olej - 6 łyżek
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • koperek posiekany - 2 łyżki
  • marchew - 3 szt.
  • miód - 1 łyżka
  • tymianek posiekany - 1/2 łyżeczki
  • papryczka chili posiekana - 1 szt.
  • masło - 1 łyżka
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
  • białe wino - 50 ml
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, osusz. Delikatnie rozbij tłuczkiem. Posyp solą, pieprzem i na chwilę odstaw.

2. Pęczak ugotuj według przepisu na opakowaniu. Marchew obierz obieraczką i pokrój w słupki. Papryki umyj i pokrój w paski. Na patelni rozpuść masło z miodem. Podsmażaj marchew oraz obie papryki z dodatkiem tymianku, chili i soli, aż będą miękkie.

3. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju po 5-6 minut z każdej strony i przełóż do ciepłego piekarnika, żeby nie wystygły.

4. Przygotuj sos. Na patelnię wlej wino, dodaj śmietankę, musztardę, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj. Ser obierz ze skórki, pokrój w małe kawałeczki i dodaj do sosu. Podgrzewaj na małym ogniu do połączenia składników. Na koniec dodaj koperek. Kotlety ułóż na talerzu, polej sosem. Obok ułóż marchew i ziemniaki. Smacznego!