Makaroniarz na łopatkach

Składniki

  • 1/2 opakowania makaronu kokardy (zwane też motylami)
  • 1 opakowanie domowych pomidorów suszonych w oleju
  • 50 g twardego sera do starcia na makaron
  • 100 ml śmietany 18%
  • 200 g łopatki wieprzowej bez kości
dowolna mieszanka warzywna do gotowania:
  • kukurydza,
  • groszek,
  • marchewka,
  • kalafior
przyprawy:
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek,
  • papryka ostra
  • olej rzepakowy
  • 1-2 ząbki czosnku
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Warzywa gotujemy na parze - u mnie dzieje się to za sprawą parowaru i trwa ok. 1/2 godziny.  Makaron gotujemy w stosownej ilości wody al dente i następnie odcedzamy. Wylewamy z garnka wodę. Na dno osuszonego garnka wlewamy 2-3 łyżki oleju z pomidorów - z przyprawami. Podgrzewamy. Rzucamy na to posiekany drobniutko czosnek i lekko przysmażamy na oleju rzepakowym - byle się nie spalił.  Łopatkę myję, osuszam i kroję w kostkę, przyprawiam do smaku i dorzucam do garnka. Po podsmażeniu jej dorzucam warzywa z pary i przyprawy. Mieszam i podsmażam kilka minut, a następnie zalewam śmietaną i mieszam, dorzucając część sera. Na końcu w tak powstałej mieszance taplam pomidory pokrojone na kawałki i makaron. Podgrzewam całość, ewentualnie doprawiam do smaku i... już. :)  SMACZNEGO! :)