Ćwiartki po marokańsku

Składniki

  • kilka nitek szafranu
  • garść świeżej posiekanej kolendry
  • 3 szt. cebula
  • 1 szt. cytryna
  • 30 g czarne oliwki
  • 30 g zielone oliwki
  • 250 ml bulion drobiowy
  • 250 g kuskus
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki olej
  • 3 ząbki czosnek
  • 1 łyżeczka cynamon
  • 1 łyżeczka ostra papryka
  • 1 łyżeczka kurkuma
  • 4 cm imbir
  • 5 łyżek oliwa
  • 5 szt. ćwiartki z kurczaka
  • 1 szczypta sól
  • 1 łyżeczka kmin rzymski
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. MarynataCzosnek drobno posiekać, a imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać aż powstanie pasta do smarowania udek. Ćwiartki z kurczaka, umyć, oprószyć solą, nasmarować wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie udka podsmażyć z każdej strony na oleju. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Następnie dodać podsmażone ćwiartki, cytrynę pokrojoną w plasterki (wcześniej sparzyć), nitki szafranu, podlać bulionem, przykryć pokrywką i dusić do momentu miękkości mięsa około 45 minut. Pod koniec duszenia, zwiększyć płomień i zredukować sos. Dodać oliwki i świeżą posiekaną kolendrę. Kuskus zalać wrzątkiem 1cm nad powierzchnię kaszy, dodać 2 łyżeczki curry, sól, wymieszać, przykryć pokrywką i odczekać około 5 minut aż wchłonie cały nadmiar wody. Marokańskie ćwiartki podawać z kaszą kuskus, polać sosem i posypać świeżą kolendrą.