Udka z czereśniami

Składniki

  • 3 udka z kurczaka
  • 30 dag czereśni
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • sól
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Udka oczyścić, opłukać, podzielić na porcje, posypać solą. Czosnek pokroić na drobno, zeszklić na maśle. Udka obsmażyć na maśle z czosnkiem z obu stron. Przełożyć do brytfanki. Mięso obłożyć czereśniami, posypać curry, imbirem. Musztardę wymieszać z winem, polać mięso. Brytfankę przykryć, zapiekać około 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Potrawę podawać z kaszą jęczmienną lub ziemniakami. Czereśnie i wino nadały potrawie wspaniałego smaku.