Ćwiartki miodowo-musztardowe z nutą imbiru i limonki

Składniki

  • 3 łyżki musztarda
  • 4 łyżki olej rzepakowy
  • 1 szt. limonka lub cytryna
  • 2 łyżeczki starty imbir
  • 4 szt. ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki zioła prowansalskie
  • 1 szt. cebula
  • 4 szt. ćwiartki kurczaka
  • 3 łyżki miód
  • 2 szczypty sól i pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Miód, musztardę i olej mieszamy do powstania jednolitego sosu. Dodajemy sok z połowy limonki, zioła, starty imbir i przyprawy. Dokładnie nacieramy ćwiartki i odstawiamy w marynacie na minimum godzinę, idealnie byłoby na całą noc. Układamy w naczyniu, żaroodpornym, przekładamy pociętą cebulą i drugą połową limonki. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez ok godzinę w temp 180 stopni i następne 15 minut bez przykrycia ( do zarumienienia skórki)