Grillowana ćwiartka z warzywami i dipem

20 min + grillowanie 25 min
4 os.
500 kcal/os.
5 zł/os.

Składniki

  • 4 szt. ćwiartka z kurczaka
  • 1 szt. cukinia
  • 1 szt. świeża papryka
  • 1 łyżka suszona bazylia
  • 0.25 kostki masło
  • 0.5 szklanki majonez
  • 2 szt. pomidory czerwone
  • 1 szt. cebula
  • 1 łyżka suszone oregano
  • 4 łyżki oliwa
  • 4 szt. ulubione pieczywo
  • 2 ząbki czosnek
  • 0.5 szklanki ketchup
  • 1 pęczek koperek
  • 1 szczypta sól, pieprz
  • 1 opak. przyprawa do grilla
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Ćwiartki kurczaka dopraw solą, pieprzem, suszoną bazylią, oregano oraz przyprawą do grilla.

2. Paprykę, pomidora, cebulę oraz cukinię pokrój w średniej wielkości cząstki. Dopraw oliwą, solą i pieprzem.

3. Warzywa i mięso ułóż na ruszcie. Następnie przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj z posiekanym koperkiem i masłem. Ulubione pieczywo pokrój w duże kawałki, posmaruj masłem czosnkowym. Grilluj na średnim ogniu.

4. Przygotuj dip tysiąca wysp, mieszając ketchup i majonez. Do smaku dopraw go solą i pieprzem. Gdy będziesz grillować pozostałe składniki, odstaw dip, aby jego smak się przegryzł. Na talerzu umieść ćwiartki kurczaka, zgrillowane warzywa i pieczywo z masłem czosnkowym. Smacznego!