Kieszonki z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami i camembert duszone w sosie serowym

Składniki

  • 2 szt. pierś z kurczaka
  • 50 g ser camembert pokrojony w kostkę
  • 5 łyżek masło
  • 1 szczypta pieprz
  • 1 szczypta sól
  • 1 łyżka tymianek i bazylia
  • 1 ząbek czosnek przeciśnięty przez praskę
  • 1 szt. niepełna szklanka wody
  • 0.5 szklanki białe wino
  • 150 g ser typu gran padano
  • 5 łyżek pokrojone w kostkę suszone pomidory
  • 0.5 szklanki śmietanka 30%
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Piersi z kurczaka nacinamy głęboko aby utworzyła się kieszonka. Na zewnątrz piersi przyprawiamy solą i pieprzem. Wnętrze piersi nacieramy tymiankiem i bazylią oraz faszerujemy suszonymi pomidorami i camembertem. Piersi spinamy wykałaczkami.Na patelni roztapiamy masło. Smażymy piersi z kurczaka z obu stron do zarumienienia. Podsmażone piersi wkładamy do garnka. Zalewamy je wodą, winem oraz dodajemy czosnek. Dusimy mięso przez 15 minut. Dodajemy starty ser oraz śmietanę i mieszamy. Dusimy jeszcze ok 30 minut co jakiś czas mieszając sos.