Wstążki z indykiem w lazurowym sosie

15 min + smażenie 20 min
4 os.
550 kcal/os.
6,50 zł/os.

Składniki

  • filet z piersi indyka - 0,5 kg
  • makaron wstążki - 1 opak.
  • ser lazur błękitny - 200 g
  • czarne oliwki - 100 g
  • ser grana padano - 50 g
  • śmietanka 30% - 250 ml
  • świeża bazylia (garść)
  • czosnek - 4 ząbki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Umyty i osuszony filet pokrój w kostkę i przesmaż na oliwie z oliwek przez ok. 3 minuty.

2. Ser lazur pokrój w kostkę, oliwki w krążki, bazylię posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki wymieszaj i połącz z mięsem.

3. W czasie gdy przesmażają się składniki do sosu, nastaw w garnku większą ilość wody i ugotuj makaron (wedle zaleceń na opakowaniu).

4. Do mięsa dodaj śmietanę i gotuj na wolnym ogniu do zgęstnienia sosu. Gotowe danie posyp startym serem grana padano. Smacznego!