Ziołowe kotlety z karkówki w białkach

Składniki

  • 3/4 kg karkówki wieprzowej bez kości
  • białka z 4 jaj
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa
  • sól
  • szczypta sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Karkówkę dzielimy na plastry i rozbijamy na dość cienkie kotlety. Każdy kotlet solimy i wrzucamy do miski. Wsypujemy przyprawę do mięs i zioła i dokładnie obtaczamy w nich mięso. Odstawiamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem sody. Każdy plaster mięsa zanurzamy w pianie. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju po około 4 minuty z każdej strony.