Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Calzone w wersji mini

Składniki

  • olej do smażenia
  • 1.5 łyżeczki suche drożdże
  • 2 łyżki oliwa
  • 300 ml ciepłe mleko
  • 1 łyżeczka cukier
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 szt. rozbełtane jajko do smarowania
  • 1 garstka sezam do posypania
  • 300 g mięso z gotowanej kury*
  • 1 szt. cebula
  • 0.5 łyżeczki pieprz ziołowy i czosnek granulowany
  • 80 g starty ser żółty np. Gouda
  • 150 g jogurt naturalny
  • 2 łyżki pikantny ketchup
  • 1 łyżka majonez
  • 0.5 łyżeczki granulowany czosnek
  • 1 szczypta pieprz, sól
  • 400 g mąka orkiszowa półrazowa (typ 1050)
  • 1 łyżeczka curry
  • 420 g warzywa konserwowe jak groszek, marchewka, kukurydza (do kupienia jako mieszanka)
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. 1. Do miski wsyp mąkę i drożdże, wymieszaj, dodaj oliwę, sól i cukier. Zacznij mieszać - najlepiej robotem, wlewaj ciepłe mleko i mieszaj. Ciasto musi być elastyczne i odchodzić od rąk. Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i pozostaw ciasto na ok. 1 godzinę do wyrastania.2. Mięso z kurczaka pokrój w małą kostkę, cebulę poszatkuj. Na patelnię wlej ok. 2 łyżki oleju, usmaż cebulę na złoto, dodaj mięso z kurczaka, posyp curry, pieprzem ziołowym i czosnkiem, smaż krótko, często mieszając. Odstaw do ostudzenia. 3. Przesmażone mięso wymieszaj z odsączonymi z zalewy warzywami.4. Ciasto rozwałkuj dosyć cienko. Talerzykiem lub jakimś denkiem o średnicy 10-11 cm wykrawaj okręgi.5. Na środek kładź 2-3 łyżki farszu, na czubek posyp serem. Ciasto złóż jak pieróg - na pół i zlep brzegi.6. Calzone układaj na blaszce. Każdy pieróg posmaruj jajkiem i posyp sezamem. 7. 8. Piecz w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez 16-18 minut.8. Dip jogurtowy: wszystkie składniki wymieszać ze sobą, doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. * Do farszu - jeśli nie mamy gotowanego mięsa z rosołu - możemy użyć surowych piersi kurczaka albo jakąś inną wędlinę czy kiełbasę, najlepiej to co mamy niezjedzone w lodówce. Mięso zawsze dobrze jest najpierw krótko obsmażyć.