Rolada z kurczaka z serowo–warzywnym środkiem

Składniki

  • 500 g filetu z piersi kurczaka (1 podwójny filet)
  • Przyprawa do kurczaka
  • Słodka czerwona papryka
  • Sól
  • Pieprz
  • 200 g mieszanki warzywnej (brokuł, kalafior, marchewka)
  • 100 g żółtego sera
  • Oliwa z oliwek
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mieszankę warzywną gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy na plastry (jak na schabowe). Rozbijamy tłuczkiem. Każdy przyprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką czerwoną papryką, solą i pieprzem. Na foli aluminiowej rozkładamy połowę kurczaka. Na nim układamy warzywa i starty na tarce o średnich oczkach ser. Dociskamy do mięsa. Wierzch przykrywamy resztą mięsa, podwijając pod spód boki. Za pomocą folii formujemy roladę. Wierzch obsypujmy mocniej słodką czerwoną papryką, skrapiamy oliwą. Szczelnie owijamy folią i przekładamy do blaszki. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 50-60 minut. Pod koniec pieczenia delikatnie odwijamy górę folii, by wierzch rolady się zarumienił. Po upieczeniu kroimy na plastry.