Placki po zbójnicku z gulaszem wieprzowym

Składniki

  • 5-6 ziemniaków
  • jajko
  • ok 1/3 szkl mąki pszennej
  • sól, pieprz, majeranek do smaku
  • 1 mała cebula
  • 50 dag łopatki wieprzowej
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 dużych pieczarek
  • 3 łyżki przyprawy do wieprzowiny
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • papryka słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • olej rzepakowy do smażenia
  • kwaśna śmietana
  • starty żółty ser do posypania
  • natka pietruszki
  • dowolne surówki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Gulasz: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Posypać przyprawą. W dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić mięso i smażyć do lekkiego zarumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć ok 5 minut. Następnie dodać pokrojone pieczarki i czosnek, smażyć jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie mięso zalać ok 0,75ml wody, dodać pozostałe przyprawy i dusić do miękkości. Mąkę wymieszać z 1/3 szkl wody i stopniowo mieszając wlewać do gulaszu, tyle aby uzyskać pożądaną gęstość sosu.Placki ziemniaczane: Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać jajko, mąkę i przyprawy wg uznania. Wymieszać. Smażyć duże placki na wielkość patelni lub trochę mniejsze, jak wolicie.Placki ziemniaczane polać gulaszem, złożyć na pół. Podawać z kleksem śmietany, posypane startym żółtym serem z ulubionymi surówkami (u mnie czerwona kapusta i ogórek kiszony z pomidorem). Danie posypać posiekaną natką pietruszki.