Finger foods

15 min
8 os.
120 kcal/os.
Danie - 3 zł/os.

Składniki

  • 300 g szynka konserwowa
  • 300 g ser Edamski
  • 1 opak. oliwka Figaro
  • 1 opak. pumpernikiel
  • 100 g łosoś wędzony
  • 50 g suszone pomidory Ponti
  • 1 opak. maca/pumpernikiel
  • 1 pęczek koperek
  • 1 szt. awokado
  • 1 łyżka musztarda
  • 1 szczypta pieprz cytrynowy do smaku
  • 200 g śliwki suszone
  • 250 g boczek wędzony
  • 150 g ser Edamski
  • 50 g suszone pomidory Ponti
  • 1 opak. pesto zielone Ponti
  • 1 opak. szparagi La Baron
  • 8 8 plastrów ser rolada kozia
  • 1 opak. ciasto francuskie Frosta
  • 50 g oliwki Figaro
  • 1 szczypta sól, pieprz do smaku
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Pumpernikiel, ser i szparagi pokrój w kostkę ok. 1 x 1 cm. Szynkę pokrój w długie paski o szerokości 1 cm. Nadziej na wykałaczkę pumpernikiel, następnie szynkę, ser, znowu szynkę, szparagi, szynkę, oliwkę, szynkę itd. Nakładaj składniki naprzemiennie z szynką, „owijając” je. Do dekoracji użyj papryczki chilli i ewentualnie awokado.

2. Łososia i suszone pomidory posiekaj, dodaj łyżeczkę musztardy i pieprz cytrynowy. Macę/pumpernikielpodziel na kawałki. Nałóż plaster sera koziego, pastę łososiową, plaster awokado. Udekoruj świeżymkoperkiem.

3. Zawiń śliwki w boczek i przekłuj wykałaczką. Piecz w temperaturze 180 oC do zarumienienia.

4. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty 5 x 5 cm. Na środku posmaruj je pesto, dodaj skrojone suszone pomidory, starty żółty ser i oliwki, posyp solą i pieprzem. Piecz w temperaturze 200 oC przez około 15 minut.