Karkówka z miodem i śliwkami suszonymi

Składniki

  • sól
  • 1.5 kg karkówka
  • 150 g suszone śliwki
  • 4 łyżki miód
  • 3 ząbki czosnek
  • 3 łyżki oliwa z oliwek
  • 1 szczypta pieprz
  • 1 szczypta rozmaryn
  • 1 szczypta kolendra
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Karkówkę nacieramy solą i pieprzem. Robimy w mięsie dziurę, napełniamy suszonymi śliwkami. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek, miodem i posiekanymi ziołami. Nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Pieczemy w temp. 180 -200 stopni pod przykryciem przez godzinę i bez przykrycia przez 30 min. Polewając czasami wytworzonym sosem. Podawać z ulubionymi dodatkami.Smacznego